DML - Εργαστήριο Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών 

Αντίστροφη Μηχανική - Τρισδιάστατη Ψηφιοποίηση

 

(back to previous page)

Πολιτιστική Κληρονομιά

 

Ψηφιοποίηση Μουσείου Ελιάς Βουβών

 

 

Από την πρώτη στιγμή που το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης & Κατεργασιών του ΤΕΙ Κρήτης ανέλαβε το Έργο Ψηφιοποίησης του Μουσείου Ελιάς Βουβών, ως ανάθεση από το Δήμο Κολυμβαρίου, δημιουργήθηκε η μεγάλη πρόκληση: Πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση του μουσείου, με σύγχρονο, προσεγμένο και διεθνώς αναγνωρίσιμο τρόπο, έτσι ώστε να γίνει μία διεθνής προώθηση του τοπικού, χωρίς αυτό να αλλοιώνεται. Πώς θα μπορούσαν να συνδυαστούν αρμονικά καινοτόμες τεχνολογίες, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτό αποτελούσε άλλωστε και το όραμα του Δημάρχου, κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του Μουσείου Ελιάς Βουβών.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, επιστρατεύτηκε ο ειδικός εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής και η τεχνογνωσία που διαθέτει το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης & Κατεργασιών του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς και η απαραίτητη εμπειρία μας από ανάλογα έργα που υλοποιήσαμε επιτυχώς στο παρελθόν. Τα καινοτόμα στοιχεία που προέκυψαν από αυτήν την προσπάθεια και είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του μουσείου www.olivemuseumvouves.com είναι:

 

 1. Τρισδιάστατο μοντέλο του κορμού της Μνημειακής Ελιάς Βουβών. Αποτυπώνεται με ακρίβεια η γεωμετρία του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού του κορμού. Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνικές αντιστροφής μηχανικής και οι δύο σαρωτές λέιζερ που διαθέτει το εργαστήριο.
 2. Δημιουργία σφαιρικών πανοραμάτων 360 στο εσωτερικό της Μνημειακής Ελιάς Βουβών και σε γειτονικές περιοχές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια εικονική επίσκεψη στο εσωτερικό της Μνημειακής Ελιάς Βουβών, σαν να βρίσκεται εκεί. Το συγκεκριμένο πανόραμα, εκτός από την παρουσίασή του στην ιστοσελίδα του μουσείου, έχει επίσης δημοσιευτεί στο Google Earth (επιλογή 360 cities), με δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής δορυφορικού χάρτη.
 3. Εικονική Ξενάγηση Μουσείου Ελιάς Βουβών (Virtual Tour). Αναπτύχτηκε εικονική διαδραστική περιήγηση, μέσω σφαιρικών πανοραμάτων 360 και άλλων πολυμέσων, για τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους του μουσείου. Η αποτύπωση αυτή επιτρέπει στο χρήστη να πραγματοποιεί μια εικονική επίσκεψη στο μουσείο, σαν να βρίσκεται εκεί, να κινείται στο χώρο, να επεξεργάζεται από κοντά τα εκθέματα, να περιηγείται, να παρατηρεί και να παίρνει πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται και η αίσθηση της τρίτης διάστασης.
 4. Δημιουργία 3Δ μοντέλων εκθεμάτων του μουσείου. Δημιουργήθηκαν τρισδιάστατα μοντέλα μεγάλης ακρίβειας, για 45 επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου. Για κάθε ένα από αυτά τα εκθέματα παρέχεται η τρισδιάστατη παρουσίαση, με δυνατότητες ελεύθερης περιστροφής, διαχωρισμού των εκθεμάτων στα επιμέρους εξαρτήματά τους (explode view) και λήψης on line μετρήσεων και τομών.

Η ιστοσελίδα του Μουσείου Ελιάς Βουβών, πλαισιώνεται επίσης με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και επεξεργασία φόντου για όλα τα επιλεγμένα εκθέματα, φωτογραφίες και βίντεο από εκδηλώσεις και ειδικά αφιερώματα, χάρτη Google για την τοποθεσία και φόρμα επικοινωνίας.

 

Η ομάδα του Έργου Ψηφιοποίησης:

 • Δρ. Μηχ. Μανόλης Μαραβελάκης, Υπεύθυνος έργου, Διευθυντής Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης & Κατεργασιών (ΕΣΚ)
 • Γιώργος Τζατζάνης, Ερευνητής ΕΣΚ, 360ο πανοράματα, εικονική ξενάγηση, 2D εκθέματα.
 • Νίκος Μπολανάκης, Ερευνητής ΕΣΚ, Τρισδιάστατη μοντελοποίηση Μνημειακής Ελιάς Βουβών
 • Μυρτώ Κοντομιτάκη, Μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης, Καλλιτεχνική επιμέλεια.
 • Δρ. Αντώνης Κωνσταντάρας, Επίκουρος Καθ. ΤΕΙ Κρήτης, παράλληλη επεξεργασία τρισδιάστατων δεδομένων.
 • Σταύρος Μπουτάλης, Τρισδιάστατη μοντελοποίηση εκθεμάτων.
 • Χαράλαμπος Κοροβέσης, Τρισδιάστατη μοντελοποίηση εκθεμάτων.
 • Ειρήνη Μαντώρου, Τρισδιάστατη μοντελοποίηση Μνημειακής Ελιάς Βουβών.
 • NextStep ΕΠΕ, Σχεδίαση μακέτας και φιλοξενία ιστοσελίδας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Κολυμβαρίου, κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, για την ενεργή συμμετοχή του σε όλη την πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς και τους συνεργάτες του Ειρήνη Κουκουλά, Άννα Κακαβελάκη, Ζαχαρία Μαλλιαράκη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Ευχαριστούμε επίσης την υπεύθυνη του Μουσείου κα Κατερίνα Καραπατάκη και την οικογένειά της για την φιλοξενία της σε όλη την διάρκεια υλοποίησης του έργου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: Δρ. Μηχ. Μαραβελάκη Εμμανουήλ

 
3 3 Romanou Str., 73-100, Chania, Greece, +3028210-23045 - dml@chania.teicret.gra>
2002-2006, All Rights Reserved. This site is maintained by DML.